Melkerij

100% natuurzuiver

Onze paardenmelk is op-en-top natuurlijk

HACCP-gekwalificeerd

Maandelijkse controle op kwaliteit

Gezonder door paardenmelk

Minder last van huid- of darmproblemen

026-7854242

Bel ons gerust

Natuurlijke omgang met merries in Paardenmelkerij Zwaagdijk

Paarden Centrum Moerbeek, Paardenmelkerij in Zwaagdijk, laat paarden écht paard zijn. Onze visie is dat paarden groepsdieren zijn en dat zij ook op die manier gehouden moeten worden. Die natuurlijke omgang met paarden is ook precies wat mede-eigenaar Gerianne Nagelhout aantrok in het opzetten van een paardenmelkerij toen zij erover hoorde op de Hogere Agrarische School in Dronten. Ze begon met drie merries met veulen. Ruim tien jaar later heeft de Paardenmelkerij in Zwaagdijk een tiental paarden. Zij worden gebruikt om dit gezonde en puur natuurproduct op de markt te brengen.

Merries in loopstal

De paarden worden in kuddes gehouden in loopstallen en staan met enige regelmaat ook in de wei. Daarnaast hebben ze 24 uur per dag de beschikking over het beste voer, dat ook daadwerkelijk geschikt is voor paarden. In de eerste acht weken na de bevalling blijven de merrie en het veulen samen, en is de moedermelk dus alleen voor het veulen. Na deze periode worden de merries en veulens overdag gescheiden, zodat de merries gemolken kunnen worden. Maar de veulens houden wel steeds zicht op hun moeders. ’s Avonds en ’s nachts zijn moeder en kind weer bij elkaar, zodat het veulen kan drinken bij de merrie.

Verse paardenmelk, ingevroren en poeder

Het melken zelf gebeurt met een melkmachine, waarbij de merries een voor een worden gemolken. Dit gebeurt op volgorde: de rangorde in de kudde bepaalt wie als eerst gemolken kan worden. Na het melken wordt de melk gefilterd en gekoeld. Nadat het laatste paard is gemolken, wordt de melk in bakjes gedaan en ingevroren. Uiteraard wordt een deel overgehouden voor de dagverse melk, én een gedeelte gevriesdroogd in onze eigen machines. Door het vriesdrogen blijven de belangrijke bestanddelen in de melk behouden, maar is het door de poedervorm veel langer houdbaar. Door het aan te lengen met water of met een toetje te eten, kan men toch genieten van de voordelen van paardenmelk.

Meer weten over paardenmelkerij Paarden Centrum Moerbeek?

Wij vertellen u er graag over! Dit kan tijdens een excursie met een grotere groep, of u kunt langskomen in onze winkel. Neem voor de mogelijkheden en actuele openingstijden contact met ons op.